Kuchnia pod mikroskopem

Serdecznie zapraszamy dzieci (powyżej 10 r.ż.) oraz dorosłych na kolejny cykl weekendowych warsztatów laboratoryjnych w Centrum Nauki i Techniki EC1

 

 

Kuchnia pod mikroskopem

>>> KUP BILET <<<

Ludzkość wykorzystuje mikroorganizmy od wieków. Dzięki nim w naszej kuchni nie brakuje kiszonek, chleba, różnorodnych produktów mlecznych i aromatycznych serów pleśniowych. W trakcie zajęć podejrzymy drożdże przy pracy, porównamy jadalne i szkodliwe rodzaje pleśni, czyli grzybów mikroskopijnych. Samodzielnie przygotujemy preparaty mikroskopowe, które następnie obejrzymy i sfotografujemy. Wykonamy profesjonalne szkice mikroorganizmów widzianych pod mikroskopem oraz poznamy ich budowę. Być może niektórych zajęcia zainspirują również do stworzenia rysunków artystycznych, gdyż wielu współczesnych twórców wzoruje swoje prace właśnie na pięknie mikroświata.

 

Odwiedź nas i zobacz na własne oczy, co możliwe jest do zobaczenia pod mikroskopem: 18-19.11.2023, godziny warsztatów: 13:00 i 16:00.

Dla osób posiadających bilet wstępu do Centrum Nauki i Techniki, koszt udziału w warsztatach to jedynie 12 zł/os.

Jeśli chcesz wziąć udział jedynie w warsztatach, bilet kupisz w cenie 24 zł/os.

>>> KUP BILET <<<