Oleje - nie tylko do jedzenia
Spożywamy go praktycznie codziennie, dodajemy do smażenia, sałatek czy zupy. Najczęściej wybieramy olej rzepakowy, czasami słonecznikowy, rzadziej ryżowy. Oleje, które znamy i używamy w kuchni mają dobroczynne działanie nie tylko dla naszego zdrowia, ale także dla naszej skóry.
Oleje wykorzystujemy także podczas naszych wakacyjnych warsztatów z robienia musującej kuli do kąpieli. Stanowią spoiwo dla sody i kwasku cytrynowego oraz wpływają na regenerację i odżywienie naszej skóry.
Poznajmy właściwości niektórych z olejów!
OLEJ SŁONECZNIKOWY
Tłoczony z nasion słonecznika. Charakteryzuje się niską temperaturą dymienia (107°C), dlatego należy go stosować na zimno.
Cenne składniki: lecytyna, witamina E, karoteny, kwas linolowy
Lecytyna – zaliczana do grupy fosfoglicerydów, znana z dobroczynnego wpływu na pracę mózgu. Przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i redukuje już powstałe. Wykorzystywana jako naturalny emulgator w kosmetykach.
Olej słonecznikowy ma właściwości przeciwzapalne i odżywcze. Dobrze się wchłania, zmiękcza i wygładza skórę.
OLIWA Z OLIWEK
Produkowana z owoców drzewa oliwnego. Uprawa oliwek wymaga cierpliwości, ponieważ drzewo oliwne największą wydajność owocowania osiąga dopiero po 30 latach. Największym producentem oliwy z oliwek jest słoneczna Hiszpania.
Niezwykłe składniki: kwas oleinowy, chlorofil, tokoferole, skwalan
Kwas oleinowy – nienasycony kwas tłuszczowy, typu omega–9. Zapobiega tworzeniu się zmarszczek i przebarwień na skórze. Ma silne działanie antyoksydacyjne.
Chlorofil – wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje zaczerwienienia, przeciwdziała tworzeniu się wolnych rodników.
Oliwa wpływa odżywczo i regenerująco na skórę. Niweluje stany zapalne, zapobiega utracie wody przez skórę.
OLEJ RYŻOWY
Otrzymywany z otrębów ryżowych, charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia (ponad 230°C), powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej.
Cenne składniki: gamma-oryzanol, lecytyna, witamina E, kwas ferulowy
Gamma–oryzanol – mieszanina steroli roślinnych, ma silne działanie antyoksydacyjne. Przyspiesza proces regeneracji i zapobiega starzeniu naskórka, działa kojąco na skórę.
Kwas ferulowy – naturalny filtr przeciwko promieniowaniu UV, pobudza syntezę włókien kolagenowych, działa przeciwzapalnie.
Olej o delikatnym zapachu, szybko się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na skórze.
OLEJ Z PESTEK WINOGRON
Wytwarzany z odpadowych pestek pozostałych po produkcji wina. Najkorzystniejszy dla zdrowia spożywany na zimno.
Cenne składniki: witamina E, resweratrol, kwas linolowy
Witamina E – silny antyoksydant, przez co nazywana witaminą młodości, podobnie jak witaminy A, D, i K rozpuszczalna w tłuszczach.
Resweratrol – „zmiata” wolne rodniki, przeciwdziała starzeniu się skóry, wykazuje działanie przeciwzapalne.
Olej z pestek winogron charakteryzuje się właściwościami zmiękczającymi i uelastyczniającymi skórę, działa przeciwbakteryjnie i nawilżająco, koi podrażnienia.
Zapraszamy na wakacyjne warsztaty w Centrum Nauki i Techniki, na których możesz wykonać własną kulę do kąpieli, poznać właściwości innych olejów i wybrać swój ulubiony. Jego właściwości przetestujesz w domu na własnej skórze!
Ewelina Niedzielska